ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Rolada makowa z bitą śmietaną i brzoskwiniami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nietuzinkowe, pyszne i bardzo świąteczne.

Rolada makowa z bitą śmietaną i brzoskwiniami.

Składniki:

Rolada makowa z bitą śmietaną i brzoskwiniami.

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada makowa z bitą śmietaną i brzoskwiniami.
Jajka ubijamy z cukrem na bardzo gęstą i sztywną pianę. Nie ma potrzeby oddzielania żółtek od białek. Mąki przesiewny i mieszamy razem z makiem i wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Całość przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy szpatułką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok.20 minut. Po wyjęciu przekładamy biszkopt na ściereczkę oprószoną lekko cukrem pudrem. Papier delikatnie zdejmujemy i gorący biszkopt zwijamy razem ze ściereczką, w dość ścisłą roladę i odkładamy do ostygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do smaku cukier puder i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Następnie delikatnie odwijamy naszą roladę, wykładamy krem i na brzeg od którego zaczniemy ja zwinąć układamy pokrojone brzoskwinie. Zwijamy roladę dość ścisło i wkładamy do lodówki na kilka godzin.