marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta z pieczarkami i szalotkami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na tartą kruchą dać na stolnicę,wyrobić i zagnieść.Schło- -dzić,rozwałkować,wyłożyć nim formę.Nałożyć nadzienie doprawić,piec 35 m

Tarta z pieczarkami i szalotkami.

Składniki:

Tarta z pieczarkami i szalotkami.

 

  • 200 g.mąki pszennej krupczatki,
  • 2-3 żółtek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany,
  • 150 g.masła,
  • tłuszcz do formy,
  • 15 dag.małych szalotek,
  • 35 dag.pieczarek średnich,
  • 20 dag.masła do smażenia pieczarek,
  • po łyżeczce sproszkowanych przypraw jak papryka ostra mielona,
  • curry,pieprz ziołowy lub czarny mielony pieprz,mielona gałka muszkatołowa,
  • po szczypcie suszonych ziół(bazylia,czarnuszka,tymianek,estragon),
  • ser żółty tarty,np.parmezan.

Sposób przygotowania:

Tarta z pieczarkami i szalotkami.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wysypać na stolnicę,po-
siekać z masłem na wiórki ostrym nożem.Zgarnąć w stosik,zrobić dołek,wbić żółtka dwa oddzielone od białek,sól,śmietanę.Wyrobić i zagnieść w kulę,zapakować w worek foliowy i schłodzić w lodówce
niecałą godzinę.Blachę do tartej wysmarować tłuszczem roślinnym,pieczarki i szalotki opłukać,oczyścić.Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i obsmażyć na maśle,posolić lekko,zamieszać,ce-
-bulki obrać i zostawić w całości na placek.Ciasto kruche rozwałkować,podsypać mąką i rozłożyć na blasze,zalepiając je na
ściankach blachy.Pieczarki obsmażone,odsączone z tłuszczu nałożyć łyżką na wierzch ciasta,posypać przyprawami i ziołami suszonymi,roztartymi,szalotki w całości wbić lekko w ciasto,zakryć
częściowo pieczarkami,posypać całość tartym żółtym serem.Wstawić blaszkę do piekarnika na 30-35 min. do piekarnika rozgrzanego do temp.190 st.C.Po upieczeniu wystudzić i spożywać.