Sposób przygotowania:
Tarta z pieczarkami i szalotkami.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wysypać na stolnicę,po-
siekać z masłem na wiórki ostrym nożem.Zgarnąć w stosik,zrobić dołek,wbić żółtka dwa oddzielone od białek,sól,śmietanę.Wyrobić i zagnieść w kulę,zapakować w worek foliowy i schłodzić w lodówce
niecałą godzinę.Blachę do tartej wysmarować tłuszczem roślinnym,pieczarki i szalotki opłukać,oczyścić.Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i obsmażyć na maśle,posolić lekko,zamieszać,ce-
-bulki obrać i zostawić w całości na placek.Ciasto kruche rozwałkować,podsypać mąką i rozłożyć na blasze,zalepiając je na
ściankach blachy.Pieczarki obsmażone,odsączone z tłuszczu nałożyć łyżką na wierzch ciasta,posypać przyprawami i ziołami suszonymi,roztartymi,szalotki w całości wbić lekko w ciasto,zakryć
częściowo pieczarkami,posypać całość tartym żółtym serem.Wstawić blaszkę do piekarnika na 30-35 min. do piekarnika rozgrzanego do temp.190 st.C.Po upieczeniu wystudzić i spożywać.
siekać z masłem na wiórki ostrym nożem.Zgarnąć w stosik,zrobić dołek,wbić żółtka dwa oddzielone od białek,sól,śmietanę.Wyrobić i zagnieść w kulę,zapakować w worek foliowy i schłodzić w lodówce
niecałą godzinę.Blachę do tartej wysmarować tłuszczem roślinnym,pieczarki i szalotki opłukać,oczyścić.Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i obsmażyć na maśle,posolić lekko,zamieszać,ce-
-bulki obrać i zostawić w całości na placek.Ciasto kruche rozwałkować,podsypać mąką i rozłożyć na blasze,zalepiając je na
ściankach blachy.Pieczarki obsmażone,odsączone z tłuszczu nałożyć łyżką na wierzch ciasta,posypać przyprawami i ziołami suszonymi,roztartymi,szalotki w całości wbić lekko w ciasto,zakryć
częściowo pieczarkami,posypać całość tartym żółtym serem.Wstawić blaszkę do piekarnika na 30-35 min. do piekarnika rozgrzanego do temp.190 st.C.Po upieczeniu wystudzić i spożywać.
przejs