aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Drożdżowe bułeczki jogurtowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Świeża drożdżówka i pyszna kawa to poranny zestaw idealny. ;p chociaż... pewnie nikt nie pogardzi tym zestawem także o innej porze dnia :)

Drożdżowe bułeczki jogurtowo-kokosowe

Składniki:

Drożdżowe bułeczki jogurtowo-kokosowe

 

  • Ciasto:

 

 

  • Nadzienie:
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki jogurtowo-kokosowe
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki wraz z rozczynem. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10 min, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka. Dodatkowo mleko gotujemy z wiórkami kokosowymi. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto juz wyrośnie, formujemy z niego drożdżówki o dowolnym kształcie i nadziewamy budyniem. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pozwalamy wyrastać przez kolejne 15-20 min. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy z wierzchu jajkiem lub mlekiem. Drożdżówki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200oC przez ok. 25 min.