gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1006]

Drożdżowe bułeczki z mięsem, ryżem i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżowe bułeczki z mięsem, ryżem i warzywami to świetna propozycja dla dzieci na śniadanie lub kolacje.

Drożdżowe bułeczki z mięsem, ryżem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z mięsem, ryżem i warzywami

Ciasto;

Farsz;

  • Mięso
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego,
  • 1 cebula,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 mała marchewka,
  • pół małej cukinii,
  • 100 g ryżu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypa chilli,
  • 1 łyżka płaska bazylii suszonej,
  • 1 łyżka oregano.

Dodatkowo;

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z mięsem, ryżem i warzywami
Ciasto;

Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy cukier, wlewamy mleko i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Farsz;

Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew i cukinię trzemy na tarce i dużych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.

Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy mięso i warzywa, chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy wodę i dusimy do miękkości. Na koniec wrzucamy ryż i przyprawiamy. Chwilę dusimy.

Z ciasta rwiemy kawałki wielkości mandarynki. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi, formując kuleczkę. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy sezamem.

Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

Podajemy na ciepło lub zimno z ulubioym sosem.

Smacznego
Drożdżowe bułeczki z mięsem, ryżem i warzywami
Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy cukier, wlewamy mleko i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Drożdżowe bułeczki z mięsem, ryżem i warzywami
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy mięso i warzywa, chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy wodę i dusimy do miękkości. Na koniec wrzucamy ryż i przyprawiamy.
Drożdżowe bułeczki z mięsem, ryżem i warzywami
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości mandarynki. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi, formując kuleczkę.
Drożdżowe bułeczki z mięsem, ryżem i warzywami
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy sezamem.