Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z mięsem, ryżem i warzywami
Ciasto;
Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy cukier, wlewamy mleko i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Farsz;
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew i cukinię trzemy na tarce i dużych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy mięso i warzywa, chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy wodę i dusimy do miękkości. Na koniec wrzucamy ryż i przyprawiamy. Chwilę dusimy.
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości mandarynki. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi, formując kuleczkę. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy sezamem.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Podajemy na ciepło lub zimno z ulubioym sosem.
Smacznego
Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy cukier, wlewamy mleko i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Farsz;
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew i cukinię trzemy na tarce i dużych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy mięso i warzywa, chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy wodę i dusimy do miękkości. Na koniec wrzucamy ryż i przyprawiamy. Chwilę dusimy.
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości mandarynki. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi, formując kuleczkę. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy sezamem.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Podajemy na ciepło lub zimno z ulubioym sosem.
Smacznego
biedroneczki