SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione truskawkami i rabarbarem. Można je posypać kruszonką, ja posypałam tartymi migdałami.

Składniki:

Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem

ciasto

dodatki

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Przygotować zaczyn. Do mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać, odstawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i solą. Dodać jajko, zaczyn oraz letnie masło i wyrobić jednolite ciasto. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinkę w ciepłe miejsce do wyrosnięcia, ąż podwoi obiętość.

Potem ciasto ponownie zagnieść i podzielić na mniej więcej równe części, u mnie 12. Każdą część ciasta uformować w kulkę a następnie spłaszczyć na placek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Ja ułożyłam po 6 szt na dużej blaszce z piekarnika ponieważ bułki jeszcze urosną. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut.

Truskawki opłukać usunąć szypułki, rabarbar drobniutko pokroić. Gdy ciasto podrośnie w każdym placku zrobić wgłębienie dnem szklanki. W każde wgłębienie włożyć truskawki i kawałeczki rabarbaru. Brzegi bułeczek posmarować białkiem, całość posypać tartymi migdałami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160-170 C i piec ok 25 minut aż bułki ładnie się przyrumienią. Po wystudzeniu oprószyć dobrze cukrem pudrem. 
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i solą. Dodać jajko, zaczyn oraz letnie masło i wyrobić jednolite ciasto. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinkę w ciepłe miejsce do wyrosnięcia, ąż podwoi obiętość.
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
Potem ciasto ponownie zagnieść i podzielić na mniej więcej równe części, u mnie 12. Każdą część ciasta uformować w kulkę a następnie spłaszczyć na placek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
Gdy ciasto podrośnie w każdym placku zrobić wgłębienie dnem szklanki.
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
W każde wgłębienie włożyć truskawki i kawałeczki rabarbaru. Brzegi bułeczek posmarować białkiem, całość posypać tartymi migdałami.