Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z truskawkami
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyzeczkę cukru i łyżeczkę maki, mieszamy i dostawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie rozczyn mieszamy z mąką i pozostałym cukrem. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodajemy mąki. Ciasto wkłądamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywamy z ciasta kawałki, formujemy z nich kulki i rozpłaszczamy. Na każdy placek ciasta nakładamy łyżeczke dżemu i jedną lub dwie truskawki. U mnie wyszło 9 bułeczek. Następnie zlepiamy ciasto zamykając nadzienie w środku. Przygotowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkłądamy na 15 minut przykryte ściereczką. Masło roztapiamy i smarujemy nim bułeczki przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.