szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Drożdżowe bułeczki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sezon na truskawki w pełni więc u mnie występują pod wielona postaciami, tym razem w drożdzowych bułeczkach.

Drożdżowe bułeczki z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z truskawkami
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyzeczkę cukru i łyżeczkę maki, mieszamy i dostawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie rozczyn mieszamy z mąką i pozostałym cukrem. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodajemy mąki. Ciasto wkłądamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywamy z ciasta kawałki, formujemy z nich kulki i rozpłaszczamy. Na każdy placek ciasta nakładamy łyżeczke dżemu i jedną lub dwie truskawki. U mnie wyszło 9 bułeczek. Następnie zlepiamy ciasto zamykając nadzienie w środku. Przygotowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkłądamy na 15 minut przykryte ściereczką. Masło roztapiamy i smarujemy nim bułeczki przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Drożdżowe bułeczki z truskawkami
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku dodajemy łyzeczke cukru i mąki
Drożdżowe bułeczki z truskawkami
Z rozczynu cukru i maki wyrabiamy ciasto
Drożdżowe bułeczki z truskawkami
Z ciasta formujemy placuszki i na środek nakładamy nadzienie
Drożdżowe bułeczki z truskawkami
Formujemy kulki zamykając nadzienie w środku