Sposób przygotowania:
Drożdżowe ciacho z nadzieniem porzeczkowymWykonanie nadzienia :
Do garnka wkładamy porzeczki umyte i bez szypułek. Gotujemy je do odparowania soku ( porzeczki rozpadną się). Dodajemy cukier i mieszamy koło 40 minut. Przekładamy do słoiczków i zagotowujemy je ( 10 minut od zagotowania)
Wykonanie ciasta :
Do misy wsypujemy przesianą mąkę , robimy w środku dołek. Mleko podgrzewamy w mikrofali ( tak jest najszybciej).
Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do przygotowanego wcześniej dołka w mace, delikatnie mieszamy - powstaje zawiesina.
Przykrywamy ściereczką na 15 minut. Roztapiamy masło i dodajemy do mąki wbijamy jajo i wsypujemy resztę cukru i szczyptę soli . Wyrabiamy ciasto koło 15 minut.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na mniejsze porcję. Każdy kawałek ciasta wałkujemy cienko i wykrawamy kółka szklanką.
Na każde kółeczko nakładam nadzienie porzeczkowe. Składam na połowę kółeczko i końce sklejam palcami i tak wkładam do formy jeden obok drugiego, potem następna kolejka, aż do zapełnienia.