iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Drożdżowe ciacha jabłkowo-marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne drożdżowe ciasteczka z dodatkiem marchewki i jabłuszka . Polukrowane śmietanowym lukrem -polecam na deser

Drożdżowe ciacha jabłkowo-marchewkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe ciacha jabłkowo-marchewkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciacha jabłkowo-marchewkowe
Marchewki i jabłko obieramy i ścieramy na tarce małe oczka . Posypujemy resztą cukru i odstawimy na ok 1 godzinę aby owoce puściły sok. Robimy rozczyn z drożdży. Melko lekko podgrzewamy wlewamy je do miski dodajemy pokruszone drożdże i ok 2 łyżeczki cukru. Mieszamy. Posypujemy 1 łyżką maki i odstawiamy do wyrośnięcia. Pół kostki masła rozpuszczamy w garneczku - studzimy . Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy 2 jajka , wyrośnięty rozczyn, owoce i rozpuszczone ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie rwiemy po kawałku i formujemy wałeczki jak na kopytka. Tniemy wałeczek w romby. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok 20 min. Robimy lukier mieszamy cukier puder z śmietana 30 procent - mieszamy i lukrujemy zimne ciasteczka.
Drożdżowe ciacha jabłkowo-marchewkowe
Marchewkę i jabłko ścieramy posypujemy cukrem i odstawiamy