ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Drożdżowe ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, puszyste, lekkie, aromatyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień, upiec wieczorem i na następny dzień jest doskonałe.

Drożdżowe ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe ciasto z rabarbarem

 

  • drożdże świeże 8 dag,
  • cukier 1 szklanka,
  • mleko letnie 2 szklanki,
  • mąka tortowa 70 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • żółtka 4 sztuki "L",
  • jajko 1 sztuka "L",
  • olejek rumowy 4 krople,
  • masło 100 gram stopione,letnie,
  • rabarbar 80 dag,
  • cukier 4 łyżki,
  • cynamon 3 łyżki,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto z rabarbarem
Drożdże świeże rozetrzeć w misie robota z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka letniego, odstawić na 30 minut.

Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól. cukier, dodać jajko i żółtka, wlać letnie mleko, aromat rumowy, stopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia.

Forma z papierem do pieczenia 35x25 cm, wyrośnięte ciasto łyżką parę razy wyrobić i przełożyć do formy.

Rabarbar obrany pokroić na kawałeczki i rozsypać na cieście, dłonią przycisnąć w ciasto, posypać cukrem i cynamonem, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Drożdżowe ciasto z rabarbarem
W robocie ciasto jest szybko dobrze wyrobione.
Drożdżowe ciasto z rabarbarem
Rabarbar dobrze smakuje posypane cynamonem.
Drożdżowe ciasto z rabarbarem
Ciasto najlepiej upiec wieczorem i do rana wystudzić w formie.