SUPERPRZEPIS

Szarlotka z rabarbarem

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Szarlotka z rabarbarem

Pyszna krucho-drożdżowa szarlotka z rabarbarem. Lekko orzeźwiające ciasto - doskonały deser do kawy lub herbaty. Zasmakuje każdemu!

Składniki:

Szarlotka z rabarbarem

 

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 15 dag margaryny,
  • 3,5 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2,5 łyżki śmietany 18%,
  • 2 dag drożdży,
  • 70 dag rabarbaru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 2,5 łyżki kisielu pomarańczowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Szarlotka z rabarbarem
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z margaryną. Dodaj cukier, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagnieć ciasto.

2. Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną część ciasta włóż na godzinę do zamrażalnika. Drugą część rozwałkuj i wyłóż na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm.

3. Rabarbar obierz i pokrój w kostkę. Wyłóż na ciasto na blaszce. Rabarbar posyp cukrem waniliowym, kisielem oraz cynamonem. Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych, ciasto wyjęte z zamrażalnika.

4. Ciasto piecz 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Przygotowanie ciasta:

Szarlotka z rabarbarem
Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z margaryną. Dodaj cukier, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagnieć ciasto.

Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z margaryną. Dodaj cukier, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagnieć ciasto.

Wyłożenie ciasta na blaszkę

Szarlotka z rabarbarem
Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną część ciasta włóż na godzinę do zamrażalnika. Drugą część rozwałkuj i wyłóż na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm.

Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną część ciasta włóż na godzinę do zamrażalnika. Drugą część rozwałkuj i wyłóż na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm.

Dodanie rabarbaru

Szarlotka z rabarbarem
Rabarbar obierz i pokrój w kostkę. Wyłóż na ciasto na blaszce. Rabarbar posyp cukrem waniliowym, kisielem oraz cynamonem.

Rabarbar obierz i pokrój w kostkę. Wyłóż na ciasto na blaszce. Rabarbar posyp cukrem waniliowym, kisielem oraz cynamonem.

Ścieranie ciasta

Szarlotka z rabarbarem
Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piecz 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piecz 50 minut w temperaturze 170 stopni.