Sposób przygotowania:
Mleczna drożdżówka z wiśniami
Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę cukru i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Do misy robota wsypać mleko w proszku, pozostały cukier, wbić jajko. Wlać roztopione masło i rozczyn. Na koniec wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce. Wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, rozwałkować. Przełożyć do formy o średnicy 25 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
Odstawić na 20 minut do napuszenia. Wiśnie umyć, osuszyć, usunąć pestki. Ułożyć na ręczniku papierowym by osuszyć z nadmiaru soku. Osączone wiśnie ułożyć na cieście.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Odstawić na 20 minut do napuszenia. Wiśnie umyć, osuszyć, usunąć pestki. Ułożyć na ręczniku papierowym by osuszyć z nadmiaru soku. Osączone wiśnie ułożyć na cieście.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
reanja
Alex_M