Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Mleczna drożdżówka z wiśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne i pulchne ciasto drożdżowe. Słodkie mocno mleczne ciasto świetnie komponuje się z kwaśnymi wiśniami. Idealne na podwieczorek ze szklanką mleka.

Mleczna drożdżówka z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mleczna drożdżówka z wiśniami

 

Sposób przygotowania:

Mleczna drożdżówka z wiśniami
Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę cukru i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Do misy robota wsypać mleko w proszku, pozostały cukier, wbić jajko. Wlać roztopione masło i rozczyn. Na koniec wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce. Wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, rozwałkować. Przełożyć do formy o średnicy 25 cm wyścielonej papierem do pieczenia.

Odstawić na 20 minut do napuszenia. Wiśnie umyć, osuszyć, usunąć pestki. Ułożyć na ręczniku papierowym by osuszyć z nadmiaru soku. Osączone wiśnie ułożyć na cieście.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. 
Mleczna drożdżówka z wiśniami
do misy robota wbić jajko, dodac mleko w proszku i cukier
Mleczna drożdżówka z wiśniami
dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto, po wyrośnięciu ponownie zagnieść
Mleczna drożdżówka z wiśniami
wydrylowane wiśnie ułozyć na ręczniku papierowym
Mleczna drożdżówka z wiśniami
rozwałkowane ciasto ułożyć w formie, po napuszeniu rozłożyć wiśnie