Sposób przygotowania:
Drożdżowe kluchy z brzoskwinią.
Brzoskwinie obieramy ze skóry i jeśli duże kroimy na ćwiartki, mniejsze na pół. Do kubeczka wlewamy ciepłe mleko, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę suchych składników mieszamy razem. W mące robimy dołek i wlewamy zaczyn, wbijamy jajko i dodajemy olej. Delikatnie mieszamy mokre składniki i wolno łączymy z resztą. Wyrabiamy tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte wykładamy na blat posypany mąką, następnie wałkujemy ciasto na centymetrowy placek. Szklanką lub foremką wycinamy krążki i na każdym układamy po kawałku brzoskwini. Przykrywamy drugim krążkiem i za pomocą widelca zlepiamy brzegi. Odstawiamy aby sobie podrosły przez jakieś 10 min. Parujemy po 8 min w naczyniu do tego przeznaczonym lub na garnku obwiązanym ścierką. Śmietanę doprawiamy cukrem. Gd kluski lekko ostygną, polewamy śmietaną i posypujemy przyprawą.