kari248

kari248

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Drożdżowe kluski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

kluski można także przekroić na pół ozdobić rodzynkami i usmażyć na oliwie i posypać cukrem

Drożdżowe kluski

Składniki:

Drożdżowe kluski

 

  • 2,5 kubka mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • czubata łyżkę masła
  • kubek lekko ciepłego mleka
  • czubatą łyżkę cukru
  • szczyptę soli
  • kilka kubków wody

Sposób przygotowania:

Drożdżowe kluski
Przesiej mąkę do miski. Do garnuszka wlej trochę ciepłego mleka, wrzuć pokruszone drożdże i starannie je wymieszaj. Postaw garnek w ciepłym miejscu. Włóż do miseczki żółtka, wsyp cukier i utrzyj je kulką na jednolitą masę. Włóż do rondelka tłuszcz i rozpuść go. Kiedy drożdżowy rozczyn zwiększy swoją objętość, wlej go do mąki, dodaj mleko, masę z żółtek i cukru oraz szczyptę soli.Wymieszaj składniki drewniana łyżką. Wyrabiaj ciasto tak długo aż na powierzchni pojawia się pęcherzyki. Wlej do ciasta przestudzony tłuszcz i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja objętość włóż je na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość 1 cz. Kubkiem wykrawaj z ciasta krążki. Wlej do garnka zimną wodę. gotować kluski na parze.