Sposób przygotowania:
Drożdżowe knedle z nadzieniem śliwkowym
Z mąki, rozdrobnionych drożdży, 7 dag cukru, 5 dag masła, mleka i jajka zagnieść ciasto.
Miskę z ciastem przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagnieść i uformować z niego wałek, podzielić na porcje.
4 porcje lekko spłaszczyć, a po środku nałożyć po łyżce powideł śliwkowych.
Przykryć pozostałymi kawałkami ciasta, mocno przyciskając brzegi.
Oprószonymi mąką rękami uformować kule i pozostawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
W naczyniu zagotować wodę wstawić w naczynie durszlak tak aby nie dotykał powierzchni wrzątku.
Na druszlaku umieścić dwa knedle.
Przykryć i gotować na parze około 20 minut.
Pozostałe ugotować w ten sam sposób.
Pozostałe masło stopić w rondelku z bułką tartą.
Ciepłe knedle polać masłem z bułką.
Miskę z ciastem przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagnieść i uformować z niego wałek, podzielić na porcje.
4 porcje lekko spłaszczyć, a po środku nałożyć po łyżce powideł śliwkowych.
Przykryć pozostałymi kawałkami ciasta, mocno przyciskając brzegi.
Oprószonymi mąką rękami uformować kule i pozostawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
W naczyniu zagotować wodę wstawić w naczynie durszlak tak aby nie dotykał powierzchni wrzątku.
Na druszlaku umieścić dwa knedle.
Przykryć i gotować na parze około 20 minut.
Pozostałe ugotować w ten sam sposób.
Pozostałe masło stopić w rondelku z bułką tartą.
Ciepłe knedle polać masłem z bułką.