marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruchy placek z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kruche placki,pizze i kulebiaki drożdżowe z nadzieniami są często serwowane na późne obiady,kolacje.Dobrze czasem dodać zatrzepkę z jaj,startego sera i mleka.

Kruchy placek z grzybami

Składniki:

Kruchy placek z grzybami

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 150 g.miękkiego masła lub margaryny,
  • 1/2 kartonika śmietanki 30%,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżeczki soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ok.50 dag.świeżych grzybów leśnych,np.kurek,kozaków,
  • 2 cebule,
  • po szczypcie różnych ziół świeżych lub suszonych,
  • szczypta pieprzu cayenne lub ostrej mielonej papryki,
  • 2 jajka,
  • 15 dag.startego żółtego sera gouda,
  • 1/4 szklanki śmietanki j.w.
  • olej do blachy.

Sposób przygotowania:

Kruchy placek z grzybami
Grzyby jeśli świeże, oczyścić, opłukać, osuszyć i obsmażyć na oleju z obraną wcześniej, umytą oraz posiekaną cebulą. Wyjąć, odsączyć i przełożyć do miseczki.Doprawić ziołami i przyprawami ostrymi. Z podanych skład- -ników wyrobić i zagnieść ciasto w kulę. Zapakować w woreczek foliowy i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Piekarnik na grzać do 200 st. C, blachę natrzeć cienką warstwą oleju, ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wylepić nim blachę. Wyłożyć nadzienie grzybowo-cebulowe i wstawić blachę do gorącego piekarnika. Na 10-15 min. przed wyjęciem placka rozmącić jajka z mlekiem lub śmietanką oraz startym żółtym serem. Wysunąć blachę i wylać na wierzch ciasta z nadzieniem zatrzepkę. Wsunąć ponownie i zapiekać z 10-15 min. Później wyjąć blachę,a placek pokroić radełkiem do pizzy itp.ciast. Podawać i jeść.