Sposób przygotowania:
Kruchy placek z grzybami
Grzyby jeśli świeże, oczyścić, opłukać, osuszyć i obsmażyć na oleju z obraną wcześniej, umytą oraz posiekaną cebulą. Wyjąć, odsączyć i przełożyć do miseczki.Doprawić ziołami i przyprawami ostrymi. Z podanych skład- -ników wyrobić i zagnieść ciasto w kulę. Zapakować w woreczek foliowy i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Piekarnik na grzać do 200 st. C, blachę natrzeć cienką warstwą oleju, ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wylepić nim blachę. Wyłożyć nadzienie grzybowo-cebulowe i wstawić blachę do gorącego piekarnika. Na 10-15 min. przed wyjęciem placka rozmącić jajka z mlekiem lub śmietanką oraz startym żółtym serem. Wysunąć blachę i wylać na wierzch ciasta z nadzieniem zatrzepkę. Wsunąć ponownie i zapiekać z 10-15 min. Później wyjąć blachę,a placek pokroić radełkiem do pizzy itp.ciast. Podawać i jeść.