Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Placek drożdżowy z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Placek z grzybami podawać na ciepło samo lub z sosem

Placek drożdżowy z pieczarkami

Składniki:

Placek drożdżowy z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy z pieczarkami
Na stolnicę przesiać mąkę, wsypać odrobinę soli i pieprzu, dodać drożdże wymieszane z cukrem, oliwą i 200 ml ciepłej wody, zarobić ciasto. Podzielić na 2 części i rozwałkować 2 okrągłe placki. Jeden włożyć do przygotowanej tortownicy, tak aby brzeg ciasta zachodził na ścianki. Na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania płynu, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z roztrzepanym jajkiem. Farsz z pieczarek wyłożyć na przygotowane ciasto w tortownicy i przykryć drugim krążkiem ciasta, nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20-25 minut

Tagi:

placek ciasto