Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Paszteciki drożdżowe z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

polecam;-))))

Paszteciki drożdżowe z grzybami

Składniki:

Paszteciki drożdżowe z grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki drożdżowe z grzybami
Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem. Masło stopić. Mąkę wymieszać z solą, dodać roztarte drożdże, masło, jajka i żółtko. Wyrobić ciasto, mocno je ugniatając, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swą objętość, ponownie wyrobić i odstawić na 30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Formować z niego okrągłe placuszki, naciskając palcem zrobić na środku wgłębienie i nakładać w nie farsz. Paszteciki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować je rozmąconym żółtkiem i piec 25-30 minut w temperaturze 220 st.C. Paszteciki można też formować, wkładając farsz między dwa cienko rozwałkowane placuszki i sklejając je. Cebulę obrać, opłukać, posiekać i przesmażyć na 1 łyżce masła. Grzyby oczyścić, umyć, posiekać, zrumienić z cebulą, doprawić solą i pieprzem, wlać bulion i dusić 15 minut. Dodać 1 łyżkę masła, oprószyć mąką, wlać śmietanę i ugotować 10 minut. Farsz zdjąć z ognia, dodać żółtka, wymieszać i nadziewać nim paszteciki.