katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Drożdżowe krążki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne ciasteczka do kawy.

Drożdżowe krążki

Składniki:

Drożdżowe krążki

 

  • mąka 50 dag
  • drożdże 5 dag
  • cukier 1/2 szklanki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • olej 3 łyżki
  • jajka 2 sztuki
  • mleko ok. 1,5 szklanki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Drożdżowe krążki
Drożdże rozprowadzamy w połowie szklanki mleka z łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy zaczną rosnąć dodajemy je do mąki. Dodajemy też jajka, ciepłe mleko i cukier ze szczyptą soli, zarabiamy ciasto. Wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka. Środki wycinamy kieliszkiem. W rondlu rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy krążki. Smażymy krótko do zrumienienia. Resztki ciasta zagniatamy i wycinać krążki aż do wyczerpania ciasta.

Tagi:

jajko jajka