patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Drożdżowe pierogi z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne drożdżowe pierogi z pieczarkami. Idealnie pasują do barszczu czerwonego . Pyszne i bardzo sycące.

Drożdżowe pierogi z pieczarkami

Składniki:

Drożdżowe pierogi z pieczarkami

ciasto

farsz

  • 30 dag pieczarek
  • 2 szalotki
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • masło lub olej do smażenia

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierogi z pieczarkami
Składniki ciasta łączę ze sobą. Zagniatam i odstawiam w ciepłe miejsce na o 20 min. Następnie robię farsz. Pieczarki myję a następnie drobno kroję. Na patelni rozgrzewam masło a następnie smażę pieczarki.

Szalotkę obieram następnie drobno siekam i dodaję do pieczarek. Doprawiam solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekam drobno dodaję do pieczarek. Na koniec dodaję 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Całość dokładnie mieszam. Ciasto rozwałkowuję a następnie wycinam krążki. Za pomocą łyżki nakładam na połowę krążka farsz a następnie składam na pół.

Blachę wykładam papierem do pieczenia a następnie układam pierożki. Pierożki smaruję mlekiem. Piekę ok 30 min w 180 stopniach. Smacznego.