BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Świąteczne jeżyki z jajek

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na świąteczne śniadanie przygotowałam mojej rodzince przekąskę z jajek, pomidora i innych dodatków, tak trochę na wesoło. Rodzince pomysł bardzo się spodobał i byli bardzo zadowoleni. Przekąska bardzo smaczna.

Świąteczne jeżyki z jajek Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Świąteczne jeżyki z jajek

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne jeżyki z jajek
Jajka gotujemy na twardo ze szczyptą soli, po ugotowaniu przepłukujemy zimną wodą, a następnie obieramy ze skorupek. Po obraniu odkrawamy spód jajka, aby można było jajko ustawić.

Pomidora po umyciu i osuszeniu kroimy na grubsze plastry.

Na półmisku układamy liście sałaty (u mnie sałata lodowa), na liściach układamy plastry pomidorów, lekko je solimy i delikatnie oprószamy pieprzem.

Następnie wyciskamy dookoła majonez i układamy nasze jeżyki z jajek.

Dekorujemy wstążkami przygotowanymi z marchewki, cukinii i ogórka zielonego.

Przygotowanie jeżyków:

W połówkach jajek z wierzchu robimy dziurki wykałaczką, w dziurki wkładamy pocięty na kawałki szczypiorek lub cebulkę zieloną, oczka robimy z goździków, a nosek z ziela angielskiego.

Porada;

Z jednego jajka mamy 1 jeżyka, potrzebne 2 goździki na oczy, 1 ziarenko ziela angielskiego na nosek, 1 plaster pomidora.
Świąteczne jeżyki z jajek
Jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu przelewamy zimną wodą
Świąteczne jeżyki z jajek
Po obraniu z każdego jajka odkrawamy spód, robimy po wierzchu dziurki wykałaczką i wkładamy pocięty szczypiorek
Świąteczne jeżyki z jajek
Plastry pomidorów układamy na liściach sałaty
Świąteczne jeżyki z jajek
Na plastry pomidorów wyciskamy majonez na nim układamy nasze jeżyki
Świąteczne jeżyki z jajek
Gotowe jeżyki dekorujemy wstążeczkami przygotowanymi z marchewki i cukinii i ogórka zielonego
Świąteczne jeżyki z jajek
Podajemy jako przekąskę