Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Nie-winne słodki misie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne słodkie misie z bakaliami i nutką alkoholu...

Nie-winne słodki misie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nie-winne słodki misie

 

 

Sposób przygotowania:

Nie-winne słodki misie
Margarynę lub masło rozpuszczamy wraz z cukrem, ściągamy z ognia, dodajemy wino i kakao, dokładnie mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Gdy składniki wystygną, wbijamy żółtka i miksujemy dokładnie. Wsypujemy półtorej szklanki mąki, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Posiekane drobno orzechy oraz żurawinę i rodzynki obtaczamy w pozostałej mące i dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek w kształcie misiów wysmarowanych dokładnie tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 160 stopni, studzimy. Śmietanę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej połamaną białą czekoladę. Polewą dekorujemy wystudzone misie i gdy czekolada zastygnie dekorujemy misie pisakami spożywczymi.
Nie-winne słodki misie
Margarynę lub masło rozpuszczamy wraz z cukrem, ściągamy z ognia, dodajemy wino i kakao, dokładnie mieszamy.
Nie-winne słodki misie
Gdy składniki wystygną, wbijamy żółtka i miksujemy dokładnie.
Nie-winne słodki misie
Posiekane drobno orzechy oraz żurawinę i rodzynki obtaczamy w pozostałej mące i dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.