Sposób przygotowania:
Pożegnalne karnawałowe misie...
Przygotowujemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku, a następnie przesianą przez sitko mąkę. Dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach. Wlewamy do prostokątnej formy (o wymiarach około 26-36 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 150-160 stopni, wyciągamy z piekarnika, studzimy (Ciasto możemy także podzielić na dwie części i do jednej dodać kilka kropli np. niebieskiego, a do drugiej czerwonego barwnika spożywczego i upiec w mniejszych blaszkach, ale wtedy czas pieczenia należy odpowiednio skrócić). Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, wycinamy z niego dwa misie (ja wycięłam je z kartki, a następnie nożem "odrysowałam" ich kształt w biszkopcie), które kroimy w poziomie na 2-3 kawałki. Śmietanę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru i usztywniaczem.Dolne płaty ciasta polewamy: jeden syropem jagodowym, drugi syropem malinowym i smarujemy odpowiednio kilkoma łyżkami konfitury jagodowej lub malinowej oraz bitą śmietaną. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy górnym płatem (jeśli mamy 3 płaty z każdego misia, to drugi płat również smarujemy konfiturą i bitą śmietaną).Przygotowujemy krem maślany: miękkie masło miksujemy dokładnie z mlekiem i cukrem pudrem. Kremem dokładnie smarujemy wierzch oraz boki obu miśków. Wkładamy do lodówki, aby krem stwardniał. Przygotowujemy lukier plastyczny: We wrzątku rozpuszczamy żelatynę i ciągle mieszając dodajemy glukozę (garnek stawiamy na bardzo małym ogniu i uważamy, aby składniki się nam nie zaczęły gotować). Wsypujemy 40 dag cukru pudru i dokładnie mieszamy. Ściągamy garnek z ognia i zagniatamy dokładnie do czasu, aż lukier konsystencją będzie przypominał plastelinę (w razie potrzeby dosypujemy powoli cukru pudru). Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy czerwony, a do drugiej niebieski barwnik (po kilka kropli) i zagniatamy do czasu aż uzyska jednolity kolor.Lukier rozwałkowujemy. Niebieski wykładamy na misia z konfiturą jagodową, a różowy na ten z konfiturą malinową. Dekorujemy pisakami spożywczymi i ustawiamy misie tak, aby dotykały się łapaki. Łączymy serduszkiem wyciętym z czerwonego marcepanu.
marietta