Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Drożdżowe obwarzanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Drożdżowe obwarzanki to świetna przekąska

Drożdżowe obwarzanki

Składniki:

Drożdżowe obwarzanki

 

  • 25 dag mąka,
  • 3 łyżek śmietana,
  • 4 dag drożdże,
  • 3 łyżki cukier puder,
  • 4 szt żółtka,
  • 5 dag masło,
  • 1/2 łyżeczki aromat waniliowy,
  • 4 łyżki cukier kryształ,
  • 2 łyżki mleko

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe obwarzanki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wsypać łyżkę mąki, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodać 3 żółtka, cukier puder, aromat, roztopione masło, resztę mąki i dokładnie wyrobić ciasto. Z ciasta uformować obwarzanki, ułożyć na przygotowanej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować żółtkiem, posypać cukrem kryształem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temp 170 stopni.