Sposób przygotowania:
Drożdżowe oczka z dżemikiem
Mąkę tortową 4 szklanki przesiać na stolnicę dodajemy pokrojoną w plasterki margarynę i siekamy nożem- jak ciasto kruche . Wykruszamy drożdże i wbijamy 2 całe jajka .Siekamy, dodajemy cukier waniliowy . Dodajemy śmietanę cukier puder 2 łyżki .Wyrabiamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę ,zawijamy ją w lnianą ściereczkę i wkładamy do dużego garnka z letnią wodą . Odstawiamy. Gdy kula wypływie,wyrośnie ciasto jest gotowe. Bierzemy z ciasta kawałki i formujemy w ręce kulki średniej wielkości . Palcem robimy dziurkę, kulki układamy na blasze do pieczenia. Do każdej dziurki wkładamy dżemik jabłkowy .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min . Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem
Cukiereczek13