iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Drożdżowe oczka z dżemikiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Drożdżowe oczka z dżemikiem

Drożdżowe oczka z dżemikiem

Składniki:

Drożdżowe oczka z dżemikiem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe oczka z dżemikiem
Mąkę tortową 4 szklanki przesiać na stolnicę dodajemy pokrojoną w plasterki margarynę i siekamy nożem- jak ciasto kruche . Wykruszamy drożdże i wbijamy 2 całe jajka .Siekamy, dodajemy cukier waniliowy . Dodajemy śmietanę cukier puder 2 łyżki .Wyrabiamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę ,zawijamy ją w lnianą ściereczkę i wkładamy do dużego garnka z letnią wodą . Odstawiamy. Gdy kula wypływie,wyrośnie ciasto jest gotowe. Bierzemy z ciasta kawałki i formujemy w ręce kulki średniej wielkości . Palcem robimy dziurkę, kulki układamy na blasze do pieczenia. Do każdej dziurki wkładamy dżemik jabłkowy .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min . Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka