gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Książka Kucharska: Paszteciki w różnych odsłonach

Drożdżowe paszteciki z pasztetową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Paszteciki można podawać do barszczu czerwonego lub jako samodzielne danie.

Drożdżowe paszteciki z pasztetową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe paszteciki z pasztetową

 

 

  • 0,5 kg pasztetowej ze szczypiorkiem

Sposób przygotowania:

Drożdżowe paszteciki z pasztetową
Drożdże rozkłóć w ciepłym mleku z odrobiną cukru, odstaw do wyrośnięcia. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, wbij jajka, wlej olej i wyrośnięte drożdże wsyp szczyptę soli i dokładnie wyrób ciasto by odchodziło od dłoni. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swą objętość, łyżką nabieraj mniejsze porcje, formuj placuszki i układaj na nich porcje pasztetowej, ładnie uformuj pasztecik. Paszteciki można piec w piekarniku lub na głębokim oleju.
Drożdżowe paszteciki z pasztetową
Z wyrośniętego ciasta drożdżowego nabieraj placuszki
Drożdżowe paszteciki z pasztetową
Układaj na nich porcje pasztetowej ze szczypiorkiem
Drożdżowe paszteciki z pasztetową
Formuj paszteciki i piecz w piekarniku lub na głębokim oleju