mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

drożdżowe pierożki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Pyszne słodziutkie drożdżówki

drożdżowe pierożki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

drożdżowe pierożki

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 10 dkg drożdzy
  • łyżka oleju
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. cukru
  • Dodatkowo:
  • dżem wisniowy
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

drożdżowe pierożki
Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże rozrobić z cukrem. Wysypujemy połowę mąki na blat. Dodajemy do tego mleko i drożdże. Wyrabiamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno z solą i cukrem, dodajemy do tego żółtka. Masę jajeczną dodajemy do zaczynu wraz z resztą mąki, w dalszym ciągu wyrabiamy. Na koniec dodajemy olej i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. pół cm i wykrawujemy kubkiem kółka. Na kółka nakładamy dżem i sklejamy ciasto jak pierogi. Wykładamy na blachę i smarujemy rozkłóconym żóltkiem. Pieczemy w temp. 200 st, ok. 45 min.
drożdżowe pierożki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Tu już wyrośnięte.
drożdżowe pierożki
Wałkujemy ciasto i wykrawujemy kółeczka.
drożdżowe pierożki
Na kólka nakładamy dżem i formujemy ja na pierogi.
drożdżowe pierożki
Wykładamy na natłuszczoną blaszkę i smarujemy jajkiem.