gosiczek821

gosiczek821

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Drożdżowe pierożki szpinakowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne pierożki inaczej,polecam z salsą czosnkową,lub z sałatką z awokado:)

Drożdżowe pierożki szpinakowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe pierożki szpinakowe

 

  • 2 pęczki szpinaku(lub mrożony)
  • 1 kostka białego sera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól pieprz świeżo zmielony
  • drożdżowe z kilograma mąki(ja zawsze robię na oko,ale daję sporo oliwy z oliwek)

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierożki szpinakowe
cebulę podsmażyć na oliwie,dodać posiekany bardzo drobno szpinak(lub dodać rozmrożony szpinak)doprawić solą i pieprzem,na samym końcu kiedy odparuję woda dodać wyciśnięty czosnek.Ostudzić.następnie dodać ser i wszystko razem bardzo dobrze wymieszać,lekko rozmiażdżając widelcem. Ciasto drożdżowe rozwałkować i wycinać za pomocą szklanki lub przyrządu do pierogów krążki,na każdy nakładać farsz(ciasno żeby po wyrośnięciu nie były puste w środku)i formować pierożki(ja robię dość duże)Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem.Zapiekać w 200 stC około 25 min. do zrumienienia:)
Drożdżowe pierożki szpinakowe