jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1868]

Drożdżowe pierożki z bobem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Uwielbiam ciasto drożdżowe oraz bób. Dlaczego więc nie połączyć tych dwóch „rzeczy”? Tak tez powstały te pierożki.

Drożdżowe pierożki z bobem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe pierożki z bobem

 

  • Ciasto drożdżowe:

 

  • 0,5 kg mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 10 dag rozpuszczonej i przestudzonej margaryny,
  • 5 dag drożdży
  • Dodatkowo:
  • 1 cebula,
  • Około 30 dag bobu,
  • Około 20 dag wędzonego boczku,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Kminek do posypania,
  • Jajko do smarowania,
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierożki z bobem
CIASTO: Podgrzewamy 0,5 szklanki mleka, dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy całość. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, mąkę, pozostałe letnie mleko. Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min, do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gotowe wałkujemy dość cienko (do 0,5 cm). Z ciasta wycinamy koła. Na każdym układamy nadzienie. Sklejamy pierożki. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy delikatnie kminkiem. Pierożki pieczemy około 15-20 minut w 180°C. NADZIENIE: Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i usuwany z niego skórkę. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojony w kostkę boczek i razem smażymy około 5 minut, by boczek się przysmażył.Do gotowego boczku dokładamy wcześniej przygotowany bób. Mieszamy całość i doprawiamy do smaku.
Drożdżowe pierożki z bobem
Na wycięte koła wykładamy przygotowane nadzienie nadzienie
Drożdżowe pierożki z bobem
Gotowe pierożki smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem