Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierożki z kiszoną kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierożki z kapustą i pieczarkami to smaczne i tanie danie.

Pierożki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Składniki:

Pierożki z kiszoną kapustą i pieczarkami

 

  • 3 szkl mąki
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 kostka grzybowa
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z kiszoną kapustą i pieczarkami
Kapustę drobno posiekać, włożyć do rondla, dodać kostkę grzybową, wlać wodę i gotować do miękkości, gdy kapusta jest miękka, odcedzić, odcisnąć z wody. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, wsypać drobno pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Następnie włożyć odciśniętą kapustę, przyprawić do smaku, wymieszać i chwilę poddusić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać roztopione masło, żółtko, ciepłą wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na krążek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu, przykryć drugim krążkiem i sklejać brzegi. Pierożki wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować przez 7-8 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

Tagi:

kapusta