Sposób przygotowania:
Pierożki z kiszoną kapustą i pieczarkami
Kapustę drobno posiekać, włożyć do rondla, dodać kostkę grzybową, wlać wodę i gotować do miękkości, gdy kapusta jest miękka, odcedzić, odcisnąć z wody. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, wsypać drobno pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Następnie włożyć odciśniętą kapustę, przyprawić do smaku, wymieszać i chwilę poddusić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać roztopione masło, żółtko, ciepłą wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na krążek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu, przykryć drugim krążkiem i sklejać brzegi. Pierożki wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować przez 7-8 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.