luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Zawsze udane ciasta drożdżowe

Drożdżowe pierożki z grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Takie fajne pierożki zamiast pasztecików i krokietów .. które bardzo szybko się robi i smakują wyśmienicie

Drożdżowe pierożki z grzybami

Składniki:

Drożdżowe pierożki z grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierożki z grzybami
przygotować nadzienie; Pieczarki przysmażyć z cebulką na olejuPrzyprawić do smaku , wystudzić... Dodać jajko i tartą bułkę , wymieszać..ciasto; Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem,Wszystkie składniki zgnieść w jednolite plastyczne ciasto ...podzielić na 9 równych części rozpłaszczyć w rękach każdy kawałek nadziewać grzybkami i sklejać jak pierogi.. ponacinać dekoracyjnie nożem sklejenie.W szerokim garnku rozgrzać olej ok 5 cm od dna .. Kłaść pierogi w rozgrzany olej i kilkakrotnie obracając usmażyć na rumiany pączkowy kolor...Podawać z pikantnym barszczykiem.