Sposób przygotowania:
Drożdżowe pierożki z owocami
Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę dodając sól. Do miseczki przekładamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mleko i odstawiamy aż wyrosną. Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki wraz z dwoma jajkami i jednym żółtkiem, cukrem oraz cukrem waniliowym i octem. Wyrabiamy ciasto. Gdy zacznie odchodzić od rąk dodajemy rozpuszczoną margarynę i dalej wyrabiamy dodając więcej mąki lub mleka. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk. Odstawiamy je w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na stolnicy i wycinamy kółka, na które układamy kawałki owoców, zlepiamy je na kształt pierogów i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
zbysiowa