Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Drożdżowe pierożki z owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Miękkie i puszyste ciasteczka z owocami.

Drożdżowe pierożki z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe pierożki z owocami

 

  • 3 szklanki mąki
  • 12,5 dag margaryny( pół kostki)
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu
  • 1- 1,5 szklanki mleka
  • owoce- gruszki, jabłka, nektarynki

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierożki z owocami
Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę dodając sól. Do miseczki przekładamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mleko i odstawiamy aż wyrosną. Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki wraz z dwoma jajkami i jednym żółtkiem, cukrem oraz cukrem waniliowym i octem. Wyrabiamy ciasto. Gdy zacznie odchodzić od rąk dodajemy rozpuszczoną margarynę i dalej wyrabiamy dodając więcej mąki lub mleka. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk. Odstawiamy je w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na stolnicy i wycinamy kółka, na które układamy kawałki owoców, zlepiamy je na kształt pierogów i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Drożdżowe pierożki z owocami
Wyrośnięcie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy.
Drożdżowe pierożki z owocami
Z rozwałkowanego ciasta wykrwamy kółeczka.
Drożdżowe pierożki z owocami
Na kółeczka układamy owoce i zlepiamy pierogi.
Drożdżowe pierożki z owocami
Pierożki układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia.