Sposób przygotowania:
Drożdżowe pierożki z pikantnym farszem
Do miski wsypujemy niewielką ilość mąki, dodajemy wodę, cukier oraz pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól i olej, wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Umytą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, kabanosy i ogórki kroimy w cienkie plasterki, fasolą odsączamy z zalewy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Składniki farszu łączmy ze sobą, doprawiamy do smaku ostrą papryką. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, cienką wałkujemy, metalową obręczą lub szklanką wycinamy kółka z ciasta.
Nakładamy porcję farszu i zlepiamy boki ciasta formując pierożki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko posypujemy mąką, układamy pierożki i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Pierożki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól i olej, wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Umytą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, kabanosy i ogórki kroimy w cienkie plasterki, fasolą odsączamy z zalewy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Składniki farszu łączmy ze sobą, doprawiamy do smaku ostrą papryką. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, cienką wałkujemy, metalową obręczą lub szklanką wycinamy kółka z ciasta.
Nakładamy porcję farszu i zlepiamy boki ciasta formując pierożki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko posypujemy mąką, układamy pierożki i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Pierożki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
biedroneczki
skuter5
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki
lukrowanepierniczki