bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Drożdżowe pierożki z pikantnym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie pierożki doskonale sprawdzają się na różnych imprezach, często przyrządzam je na sylwestrową zabawę.

Drożdżowe pierożki z pikantnym farszem

Składniki:

Drożdżowe pierożki z pikantnym farszem

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 4 gramy świeżych drożdży

 

  • Farsz:
  • 200 gram kabanosów pieczonych
  • 1 czerwona papryka
  • 10 malutkich ogórków konserwowych
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 150 gram sera żółtego
  • Ostra papryka

 

  • Dodatkowo:
  • Papier do pieczenia
  • 1 jako
  • Czarny sezam do posypania
  • Mąką do podsypania

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierożki z pikantnym farszem
Do miski wsypujemy niewielką ilość mąki, dodajemy wodę, cukier oraz pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól i olej, wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Umytą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, kabanosy i ogórki kroimy w cienkie plasterki, fasolą odsączamy z zalewy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Składniki farszu łączmy ze sobą, doprawiamy do smaku ostrą papryką. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, cienką wałkujemy, metalową obręczą lub szklanką wycinamy kółka z ciasta.

Nakładamy porcję farszu i zlepiamy boki ciasta formując pierożki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko posypujemy mąką, układamy pierożki i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Pierożki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.