iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drożdżowe racuchy z dodatkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ile domów tyle przepisów na racuszki, u mnie one powstają z tego co jest w domu i na co mamy ochotę.

Drożdżowe racuchy z dodatkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe racuchy z dodatkami

 

  • 1 szklanka kwaśnego mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 3 dag drożdży
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 2 jabłka
  • 5 dag rodzynek
  • Dodatkowo:
  • olej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy z dodatkami
Drożdże rozkruszyć do mleka i rozpuścić je w nim, następnie dodać do tego jajko, cukier i mąkę oraz rodzynki i mak dokładnie wszystko wymieszać i na koniec połączyć z pokrojonym w kostkę jabłkiem, przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie kłaść je łyżką na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor po usmażeniu chwilę przestudzić na papierowym ręczniku, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.
Drożdżowe racuchy z dodatkami
do wymieszanego ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka
Drożdżowe racuchy z dodatkami
racuszki smażyć na złoty kolor na goracym oleju