jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Drożdżowe racuszki 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobry pomysł na śniadanie czy kolację.

Drożdżowe racuszki 4

Składniki:

Drożdżowe racuszki 4

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuszki 4
1 szklankę mleka zagotować, zalać mąkę, odstawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z 1-2 łyżkami cukru, odstawić do podrośnięcia. Żółtka rozetrzeć z solą, dodać do zaparzonej mąki, dodać drożdże i resztę cukru, wlać pozostałe mleko (musi być ciepłe). Wszystko dobrze wymieszać, masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Do podrośniętego ciasta dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Tagi:

jajko jajka