Rogale drożdżowe to jedne z najprostszych ciastek. Można je zrobić na wiele różnych sposobów: w formie małych ciasteczek lub dużych przekąsek, idealnych na drugie śniadanie. Dodatkowo można je przyrządzić z rozmaitymi nadzieniami. Każdy z nas zna rogaliki drożdżowe z serem, marmoladą czy czekoladą. Dodatkowo warto pamiętać o tym, iż takie specjały robi się naprawdę bardzo prosto. Wystarczy wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na kawałki a następnie uformować z niego rogala. Po upieczeniu takie ciastka można udekorować lukrem, polewą czekoladową i posypkami.

Zobacz sprawdzone przepisy użytkowników na puszyste rogaliki drożdżowe – z nadzieniem lub bez!
Brioche

Brioche

Brioszka to bułka drożdżowa wywodząca się z Francji. Tradycyjnie jest serwowana na śniadanie z dodatkiem marmolady. Brioszki przygotowuje się z ciasta drożdżowego, do którego używa się większej ilości masła i jajek. Po upieczeniu posiadają charakterystyczny „czubek”. Coraz popularniejsze stają się także brioszki czekoladowe, które świetnie sprawdzają się na podwieczorek. Podawane z ciepłym mlekiem smakują obłędnie i z powodzeniem zastępują ciasta i desery!

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe można zrobić z rozmaitymi nadzieniami. Najpopularniejsza jest oczywiście marmolada, szczególnie różana. To jednak nie jedyna dostępna dla nas opcja. Warto spróbować rogalików drożdżowych z powidłami śliwkowymi, prażonymi jabłkami, dżemem czy konfiturą pomarańczową. Dzięki temu te ciastka będą smakowały zupełnie inaczej. Szczególnie, że do ich przygotowania można wybrać dokładnie taki smak marmolady, jaki najbardziej lubimy!
 

Polecane przepisy do kategorii Rogaliki drożdżowe

Znaleźliśmy 201 przepisów w kategorii Rogaliki drożdżowe