mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Drożdżowe rogaliki Krzysia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne, szybko znikające drożdżowe rogaliki z marmoladą:)

Drożdżowe rogaliki Krzysia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe rogaliki Krzysia

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki Krzysia
Drożdże wkładam do kubka, dodaję cukier puder, wlewam 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki i mieszam aby nie było grudek. Pozostawiam na 15 minut. Mąkę przesiewam, dodaję pokrojone na kawałki masło oraz śmietanę, siekam składniki nożem. Następnie dodaję do całości rozczyn drożdżowy, mieszam i zagniatam na ciasto. Wałkuję ciasto na okrągłe placki, kroję na 8 trójkącików, na każdy trójkąt kładę marmoladę i zawijam tworząc rogaliki. Układam rogaliki na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienienia.
Drożdżowe rogaliki Krzysia
W kubku mieszam drożdże z cukrem i mlekiem
Drożdżowe rogaliki Krzysia
Mąkę siekam z masłem i kwaśną śmietaną, dodaję rozczyn drożdżowy
Drożdżowe rogaliki Krzysia
Ciasto wałkuję na okrągłe placki, kroję na trójkąty, na każdy kładę marmoladę
Drożdżowe rogaliki Krzysia
Każdy trójkącik ciasta z marmoladą zawijam tworząc rogalika