Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z powidłamiETAP 1:
 
1.	Wszystkie składniki na rozczyn łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.	Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajka, wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 2:
 
3. Następnie ciasto rozwałkowujemy, kroimy na małe trójkąty, na środku układamy po łyżeczce powideł i zwijamy w kształt rogali.
ETAP 3:
 
4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
ETAP 4:
5.	Rogale przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
6.	Smacznego.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
