Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Rogaliki drożdżowe z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś słodkiego do niedzielnej kawki. Drożdżowe rogaliki z powidłami. proste przygotowanie, można posypać cukrem pudrem.

Rogaliki drożdżowe z powidłami

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z powidłami

Składniki na rozczyn:

Składniki na ciasto:

Składniki dodatkowe:

  • Powidła
  • 1 białko z jajka

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z powidłami

ETAP 1:

Rogaliki drożdżowe z powidłami

1. Wszystkie składniki na rozczyn łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajka, wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Rogaliki drożdżowe z powidłami

3. Następnie ciasto rozwałkowujemy, kroimy na małe trójkąty, na środku układamy po łyżeczce powideł i zwijamy w kształt rogali.

ETAP 3:

Rogaliki drożdżowe z powidłami

4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

ETAP 4:

5. Rogale przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

6. Smacznego.