Sposób przygotowania:
Drożdżowe zawijaski z marmoladą
Drożdże rozmieszać z cukrem, wlać zsiadłe mleko, wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Do wyrośniętego rozczynu dodać roztrzepane 1,5 jajka, przesianą mąkę, rozpuszczone, przestudzone masło, szczyptę soli i cukier waniliowy, dokładnie wyrobić, przykryć i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić w prostokąty, posmarować marmoladą i zwijać jak roladki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, naciąć ukośnie w kilku miejscach, zwinąć w rogalik, odłożyć do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym pozostałym jajkiem. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.