Sposób przygotowania:
Ciasto jak bukiet róż z serem
Ciasto: Mąkę przesiewam. Drożdże rozkruszam i rozrabiam z małą ilością mleka i cukru. Resztę mleka i 120g masła podgrzewam w jednym naczyniu. Do mąki dodaję jajko, rozczyn i pozostałe składniki ciasta (cukier, sól, skórkę). Wlewam ciepłe mleko z masłem. Wyrabiam ciasto.
Po wyrośnięciu wykładam na stolnicę, posypaną mąką. Rozwałkowuję na prostokąt 30x50cm. Smaruję cały serkiem wymieszanym z żółtkiem i cukrem + budyniem. Na jednym długim brzegu układam rządek rodzynek. Zawijam w rulon.
Dzielę na równe kawałki ok. 16 i każdy z nich krótko moczę w stopionym maśle a potem w cukrze. Układam na okrągłej blaszce zaczynając od środka. Tak aby powstał bukiet.
Piekę nagrzanym piekarniku do 180*C ok. 30-40 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
Po wyrośnięciu wykładam na stolnicę, posypaną mąką. Rozwałkowuję na prostokąt 30x50cm. Smaruję cały serkiem wymieszanym z żółtkiem i cukrem + budyniem. Na jednym długim brzegu układam rządek rodzynek. Zawijam w rulon.
Dzielę na równe kawałki ok. 16 i każdy z nich krótko moczę w stopionym maśle a potem w cukrze. Układam na okrągłej blaszce zaczynając od środka. Tak aby powstał bukiet.
Piekę nagrzanym piekarniku do 180*C ok. 30-40 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
mamqa