czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Drożdżowe róże z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne drożdżowe ciasto, można także nadziewać dżemem.

Drożdżowe róże z czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe róże z czekoladą

 

 

  • Nadzienie:
  • 5 dag orzechów włoskich,
  • cukier waniliowy,
  • 150 g mlecznej czekolady z nadzieniem o smaku truskawkowym,
  • jajko.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe róże z czekoladą
1. Drożdże rozkruszyć i wraz z łyżeczką cukru rozpuścić w ciepłym mleku, najlepiej w garnuszku, odstawić na pół godz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, szczyptę soli, wbić jajko, dodać wyrośnięte drożdże oraz stopioną zimną margarynę. Zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć na stolnicę i rozwałkować. Wycinać pasy o szer. ok. 4 cm i dł. 20 cm.

2. Orzechy oraz czekoladę posiekać lub zmiksować przy użycie blendera. Następnie utrzeć z cukrem oraz rozkłóconym jajkiem. Tak przygotowaną masą smarować pasy ciasta. Zwijać w ślimaczki. Natłuścić tortownicę o śr. 24 cm, oprószyć bułką tartą. Ciasno układać zwinięte ślimaczki, jeden obok drugiego. Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Piec ok. 40 min w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Drożdżowe róże z czekoladą
Orzechy i czekoladę bardzo drobno siekamy