Sposób przygotowania:
Drożdżowe róże z czekoladą
1. Drożdże rozkruszyć i wraz z łyżeczką cukru rozpuścić w ciepłym mleku, najlepiej w garnuszku, odstawić na pół godz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, szczyptę soli, wbić jajko, dodać wyrośnięte drożdże oraz stopioną zimną margarynę. Zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć na stolnicę i rozwałkować. Wycinać pasy o szer. ok. 4 cm i dł. 20 cm.
2. Orzechy oraz czekoladę posiekać lub zmiksować przy użycie blendera. Następnie utrzeć z cukrem oraz rozkłóconym jajkiem. Tak przygotowaną masą smarować pasy ciasta. Zwijać w ślimaczki. Natłuścić tortownicę o śr. 24 cm, oprószyć bułką tartą. Ciasno układać zwinięte ślimaczki, jeden obok drugiego. Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Piec ok. 40 min w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
2. Orzechy oraz czekoladę posiekać lub zmiksować przy użycie blendera. Następnie utrzeć z cukrem oraz rozkłóconym jajkiem. Tak przygotowaną masą smarować pasy ciasta. Zwijać w ślimaczki. Natłuścić tortownicę o śr. 24 cm, oprószyć bułką tartą. Ciasno układać zwinięte ślimaczki, jeden obok drugiego. Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Piec ok. 40 min w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.