Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Drożdżowe ślimaczki z makiem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Orzeszki arachidowe można zastąpić orzechami włoskimi.

Drożdżowe ślimaczki z makiem. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z makiem.

 

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 1 szkl śmietany
  • 2 jajka
  • 15 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 8 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 puszka masy makowej
  • 1/2 szkl orzeszków arachidowych

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z makiem.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Drożdże włożyć do miseczki dodać cukier i rozetrzeć. Następnie wlać śmietanę, 1 jajko, 2 żółtka, wsypać mąkę z masłem i dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto cienko rozwałkować, posmarować gotową masą makową i zwinąć w rulon. Pokroić na krążki o grubości 2 cm. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami.Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 25 minut.
Drożdżowe ślimaczki z makiem.
Ciasto posmarowane masą makową zwinąć w rulon i pokroić na kawałki o grubości 2 cm.
Drożdżowe ślimaczki z makiem.
Krążki ułożyć na blaszce w odstępach bo w czasie pieczenia podrosną.

Tagi:

jajko jajka