SUPERPRZEPIS

Serowo – śliwkowe ciasto drożdżowe

  • 2
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Serowo – śliwkowe ciasto drożdżowe

Tradycyjne ciasto drożdżowe to klasyka. Ja proponuję śliwki w cieście w zupełnie nowej, serowej odsłonie. Dodatek tak intensywnych składników jak imbir i cynamon sprawia, że ciasto pięknie pachnie oraz wyśmienicie smakuje co sprawia, że znika.

Składniki:

Serowo – śliwkowe ciasto drożdżowe

 

 

  • Masa serowa:
  • 250 g sera białego
  • 2 żółtka
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • 350 g śliwek
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • cukier puder do posypania ciasta
  • cynamon do posypania ciasta
  • masło do wysmarowania formy
  • kasza manna do posypania formy

Sposób przygotowania:

Serowo – śliwkowe ciasto drożdżowe

1. Ciasto

Serowo – śliwkowe ciasto drożdżowe
Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto.

W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą
i wstawić do lodówki na 2 godziny.

2. Masa serowa

Serowo – śliwkowe ciasto drożdżowe
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, startą skórkę z cytryny

Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Serowo – śliwkowe ciasto drożdżowe
Śliwki umyć i pokroić w ósemki, dodać starty imbir, brązowy cukier i wszystko wymieszać.

3. Śliwki umyć i pokroić w ósemki, dodać starty imbir, brązowy cukier i wszystko wymieszać.

ETAP 4:

Serowo – śliwkowe ciasto drożdżowe
Posmarować masą serową i zwinąć w roladę

4. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 45cm x 20cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 12 plastrów, które następnie ułożyć w wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną formie. Na całej powierzchni ciasta powciskać kawałki śliwek i posypać cynamonem.

ETAP 5:

Serowo – śliwkowe ciasto drożdżowe
Piec w piekarniku , po tym czasie wystudzić ciasto

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i wierzch posypać cukrem pudrem.