Sposób przygotowania:
Serowo – śliwkowe ciasto drożdżowe1. Ciasto
W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą
i wstawić do lodówki na 2 godziny.
2. Masa serowa
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.
ETAP 3:
3. Śliwki umyć i pokroić w ósemki, dodać starty imbir, brązowy cukier i wszystko wymieszać.
ETAP 4:
4. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 45cm x 20cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 12 plastrów, które następnie ułożyć w wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną formie. Na całej powierzchni ciasta powciskać kawałki śliwek i posypać cynamonem.
ETAP 5:
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i wierzch posypać cukrem pudrem.
weronikaS
EwelinaP