Sposób przygotowania:
Drożdżowe z morelami
Mąkę przesiać, masło stopić, mleko podgrzać. Drożdże wkruszyć do dużego kubka, dodać do nich odebraną od całości łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać z połową szklanki letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól, cukier wanilinowy, jajko, stopione masło i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko. Następnie przez około 10 minut wyrabiać ręcznie lub robotem do uzyskania gładkiego, dość luźnego ciasta. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Dwie foremki na keks o wymiarach 27x8 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przegnieść, przełożyć do foremek, w ciasto powciskać połówki moreli. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
. Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę. Po wyrośnięciu ciasta wierzch delikatnie posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 30-40 minut.
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Dwie foremki na keks o wymiarach 27x8 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przegnieść, przełożyć do foremek, w ciasto powciskać połówki moreli. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
. Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę. Po wyrośnięciu ciasta wierzch delikatnie posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 30-40 minut.
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.