edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Drożdżowe z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto drożdżowe ze świeżymi morelami, idealna propozycja na letni podwieczorek w towarzystwie filiżanki kawy.

Drożdżowe z morelami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżowe z morelami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z morelami
Mąkę przesiać, masło stopić, mleko podgrzać. Drożdże wkruszyć do dużego kubka, dodać do nich odebraną od całości łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać z połową szklanki letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól, cukier wanilinowy, jajko, stopione masło i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko. Następnie przez około 10 minut wyrabiać ręcznie lub robotem do uzyskania gładkiego, dość luźnego ciasta. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.

Dwie foremki na keks o wymiarach 27x8 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przegnieść, przełożyć do foremek, w ciasto powciskać połówki moreli. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

. Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę. Po wyrośnięciu ciasta wierzch delikatnie posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 30-40 minut.

Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. 
Drożdżowe z morelami
Przez około 10 minut wyrabiać ręcznie lub robotem do uzyskania gładkiego, dość luźnego ciasta.
Drożdżowe z morelami
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Drożdżowe z morelami
Ciasto przełożyć do foremek, w ciasto powciskać połówki moreli.
Drożdżowe z morelami
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Drożdżowe z morelami
Po wyrośnięciu ciasta wierzch delikatnie posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać kruszonką.