Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko podgrzanego mleka i dwóch łyżek mąki zrobiłam rozczyn. Odstawiłam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ucieram z pozostałym cukrem.Wyrośnięty rozczyn połączyłam z mąką, ubitymi jajkami, roztopionym masłem i mlekiem. Całość wyrabiałam, aż ciasto było lśniące i dobrze wyrobione. Miskę nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiałam, a następnie przełożyłam do wysmarowanej masłem o obsypanej mąką keksówki o wymiarach 8x36 cm. Foremkę z ciastem nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrastania. Wszystkie składniki kruszonki rozcierałam do uzyskania grudek.Gdy ciasto było wyrośnięte ułożyłam na wierzchu pokrojone morele bez pestek i posypałam kruszonką. Foremkę z ciastem wstawiłam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekłam 40 minut. Upieczone ciasto pozostawiłam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przełożyłam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.