anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo lubię piec drożdżowe ciasta, patrzeć jak rosną, a później cudownie pachnie nimi w całym domu. Drożdżowe ciasto samo w sobie jest pyszne, a z morelami i kruszonką, to wyjątkowy rarytas.

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

 

 

  • KRUSZONKA:
  • mąka krupczatka – 35 g
  • masło – 25 g
  • cukier drobny – 25 gmąka tortowa - 340 g
  • świeże drożdże - 15 g
  • małe jajka – 2 szt.
  • cukier – 3 łyżki
  • mleko – 1/2 szk.
  • masło – 60 g
  • morele – 300 g

 

  • KRUSZONKA:
  • mąka krupczatka – 35 g
  • masło – 25 g
  • cukier drobny – 25 g

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko podgrzanego mleka i dwóch łyżek mąki zrobiłam rozczyn. Odstawiłam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ucieram z pozostałym cukrem.Wyrośnięty rozczyn połączyłam z mąką, ubitymi jajkami, roztopionym masłem i mlekiem. Całość wyrabiałam, aż ciasto było lśniące i dobrze wyrobione. Miskę nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiałam, a następnie przełożyłam do wysmarowanej masłem o obsypanej mąką keksówki o wymiarach 8x36 cm. Foremkę z ciastem nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrastania. Wszystkie składniki kruszonki rozcierałam do uzyskania grudek.Gdy ciasto było wyrośnięte ułożyłam na wierzchu pokrojone morele bez pestek i posypałam kruszonką. Foremkę z ciastem wstawiłam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekłam 40 minut. Upieczone ciasto pozostawiłam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przełożyłam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką
Całość wyrabiałam, aż ciasto było lśniące i dobrze wyrobione.
Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką
Gdy ciasto było wyrośnięte ułożyłam na wierzchu pokrojone morele bez pestek.
Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką
Owoce posypałam wcześniej przygotowaną kruszonką.