Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki wg Bo
Szklankę mleka lekko podgrzać , dodać drożdże , 2 łyżki cukru , kilka łyżek mąki , zrobić rozczyn , odstawić do wyrośnięcia . Jaja + żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym , masło roztopić i wystudzić , do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka , utarte żółtka , sól i resztę mąki , wyrabiać ciasto . Pod koniec wyrabiania dodać wystudzone masło , jeszcze chwile wyrabiać , gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Z ciasta formować rogaliki , ślimaki , bułeczki , nadziewać marmoladą , nutellą , serem , jagodami SER: 30 dkg sera białego 1 żółtko 1 łyżka mąki ziemniaczanej albo budyniu śmietankowego łyżeczka cukru waniliowego sól i cukier do smaku. Ser utrzeć dodać pozostałe składniki , dobrze wszystko razem połączyć
zbysiowa
Bo