czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Drożdżówki z białym serem i jagodami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Domowe drożdżowe zawijasy z serem i jagodami świetnie sprawdzą się podczas pikniku czy wycieczek rowerowych.

Drożdżówki z białym serem i jagodami

Składniki:

Drożdżówki z białym serem i jagodami

Zaczyn

Ciasto

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z białym serem i jagodami

ETAP 1:

Drożdżówki z białym serem i jagodami
Ze skąłdników zagnieśc ciasto, ułoży c w misce i zostawić do wyrośnięcia

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, wymieszać. Dodać żółtka, masło i wyrośnięty zaczyn, połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w misce, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Drożdżówki z białym serem i jagodami
Biały ser połączyć c kurem waniliowym i jajkiem.

Biały ser rozgnieść widelcem z cukrem waniliowym i jajkiem.

ETAP 3:

Drożdżówki z białym serem i jagodami
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nadzienie i posypać jagodami.

Ciasto rozwałkować na kształt dużego prostokąta. Posypać jagodami (mrożone rozmrozić i odsączyć).

ETAP 4:

Drożdżówki z białym serem i jagodami
Prostokąt złożyć na pół tak, by powstał rulon, pokroić na kawałki.

Złożyć na pół najpierw jedną stronę, następnie drugą, tak, by powstał rulon. Pokroić na 10-12 kawałków.

ETAP 5:

Drożdżówki z białym serem i jagodami
Każdy kawałek skręcić ciągnąc jedną stronę ku górze, drugą ku dołowi. upiec

Każdy kawałek skręcić w połowie jedną stronę ciągnąc ku górze jedną ku dołowi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut.

Piec około 20 minut w temp. 180st.