Sposób przygotowania:
Drożdżówki z białym serem i jagodamiETAP 1:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, wymieszać. Dodać żółtka, masło i wyrośnięty zaczyn, połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w misce, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Biały ser rozgnieść widelcem z cukrem waniliowym i jajkiem.
ETAP 3:
Ciasto rozwałkować na kształt dużego prostokąta. Posypać jagodami (mrożone rozmrozić i odsączyć).
ETAP 4:
Złożyć na pół najpierw jedną stronę, następnie drugą, tak, by powstał rulon. Pokroić na 10-12 kawałków.
ETAP 5:
Każdy kawałek skręcić w połowie jedną stronę ciągnąc ku górze jedną ku dołowi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut.
Piec około 20 minut w temp. 180st.
skuter5
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki