ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto drożdżowe z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe z wiśniami jest bardzo lekkie, puszyste, aromatyczne, do tego kruszonka i jest wyśmienite ciasto do kawy, herbaty.

Ciasto drożdżowe z wiśniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z wiśniami

 

 

  • kruszonka: cukier 100 gram,
  • mąka tortowa 150 gram,
  • masło miękkie 125 gram

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z wiśniami
Drożdże w misie robota rozetrzeć łyżką z 1/2 szklanki mleka letniego, łyżką cukru, mąki, przykryć talerzem i zostawić na 20 minut.

Do zaczynu wsypać mąkę, cukier wanilinowy, cukier, sól, wbić jajka, wlać mleko letnie z olejem i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić na 45 minut do wyrośnięcia.

Z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę.

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto, na wierzchu rozsypać gęsto wiśnie bez pestek, posypać kruszonką

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić.
Drożdżowe z wiśniami
W robocie ciasto drożdżowe szybko jest gotowe.
Drożdżowe z wiśniami
Kruszonkę ucieram mikserem końcówkami spiralami.
Drożdżowe z wiśniami
Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach.