mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Drożdzowe z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bułeczki z nadzieniem serowym

Drożdzowe z ziołami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdzowe z ziołami

 

  • Ciasto drożdżowe:

 

  • 3 szklanki mąka pszenna,
  • 1 szklanka mleko o letniej temp,
  • 5 dag drożdże,
  • 2 łyżki oliwa,
  • 2 sztuki żółtko jaja,
  • 3/4 łyżeczki Sól,
  • 2 łyzeczki cukier

 

  • Nadzienie:

 

Sposób przygotowania:

Drożdzowe z ziołami
Do mleka (1/szklanki) o temp pokojowej dodajemy drożdże i cukier. Dodajemy ok 1 łyżki mąki pszennej, ja użyłem typ 450.Wymieszałem, odstawiłem na 15 minut. Jajka: na początku oddzielamy żółtka od białek. Do miski wkładamy żółtka i pozostałe mleko. Dodajemy do mąki połączonej z solą. Dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy oliwę. Zagniatamy, by ciasto odchodziło od palców. Następnie odstawiamy na 30-40 minut,by podwoiły swoją objętość. Dzielimy na mniejsze kawałki, ja uformowałem zwierzątka, do tułowia nałożyłem masę serową (opis pod spodem) przykryłem na 15 minut jeszcze. Masa serowa: ser łączymy ze śmietaną. Dodajemy dwa rodzaje sera, zioła, mieszamy. takim nadzieniem nadziewamy np. bułeczki, zwierzątka itp. Możemy je posypać ziołami prowansalskimi po wierzchu dodatkowo. Pieczemy w blaszce, wyłożonej papierem pieczeniowym w temp 190 stopni.
Drożdzowe z ziołami
Podczas powstawania nadzienia serowego z ziołami
Drożdzowe z ziołami
przygotowywanie ciasta drożdzowego, łączenie skłaników
Drożdzowe z ziołami
Gotowe ciasto drozdzowe podwajające objętość
Drożdzowe z ziołami
Uformowane, nadziane zwierzątko masą serową