Sposób przygotowania:
Drożdzowe z ziołami
Do mleka (1/szklanki) o temp pokojowej dodajemy drożdże i cukier. Dodajemy ok 1 łyżki mąki pszennej, ja użyłem typ 450.Wymieszałem, odstawiłem na 15 minut. Jajka: na początku oddzielamy żółtka od białek. Do miski wkładamy żółtka i pozostałe mleko. Dodajemy do mąki połączonej z solą. Dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy oliwę. Zagniatamy, by ciasto odchodziło od palców. Następnie odstawiamy na 30-40 minut,by podwoiły swoją objętość. Dzielimy na mniejsze kawałki, ja uformowałem zwierzątka, do tułowia nałożyłem masę serową (opis pod spodem) przykryłem na 15 minut jeszcze. Masa serowa: ser łączymy ze śmietaną. Dodajemy dwa rodzaje sera, zioła, mieszamy. takim nadzieniem nadziewamy np. bułeczki, zwierzątka itp. Możemy je posypać ziołami prowansalskimi po wierzchu dodatkowo. Pieczemy w blaszce, wyłożonej papierem pieczeniowym w temp 190 stopni.