iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

SUPERPRZEPIS

Drożdżowe zajączki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Zajączki to nic innego jak drożdżowe bułeczki są tez piękna ozdobą Wielkanocnego stołu, niestety do ich upieczenia potrzebna jest nam specjalna forma.

Drożdżowe zajączki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe zajączki

ciasto:

dodatkowo:

  • dowolny dżem

Sposób przygotowania:

Drożdżowe zajączki

ETAP 1:

Drożdżowe zajaczki
Forma musi być bardzo dobrze wysmarowana.

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli, mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, następnie dodać je do mąki, dolać masło i wbić jajko. Przy pomocy robota wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Foremki w kształcie zajączków dobrze wysmarować masłem

ETAP 2:

Drożdżowe zajaczki
CIasto w miejscu na brzuszek przykryć dzemem.

na dnie ułożyć troszkę ciasta na ciasto porcję dżemu

ETAP 3:

Drożdżowe zajaczki
Zajączki musza przed pieczeniem wyrosnąć.

przykryć ciastem, odstawić do podrośnięcia.

ETAP 4:

Drożdżowe zajaczki

Piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć zajączki z foremek i ozdobić lukrowymi pisakami.